• جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ -
  • 22 November 2024

  • جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ -
  • 22 November 2024
در نشست شورای گفت‌وگو بررسی شد؛

موانع توسعه کیفی گلخانه‌ها در استان کرمان

هشتاد و دومین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی کرمان در حالی برگزار شد که رفع مهمترین مشکلات و چالش‌های پیش روی گلخانه‌ها از جمله عملکرد پایین، فقدان زنجیره حمایتی و نبود توسعه کیفی و تکنولوژی گلخانه‌ای در این واحدها را بررسی و برای رفع موانع موجود چاره اندیشی کرد...

کرمان به لحاظ شرایط اقلیمی و تنوع آب و هوایی و همچنین خاک حاصل خیز از مراکز مهم کشاورزی کشور محسوب می شود و محصولات با ارزشی همچون خرما، پسته، مرکبات صیفی جات و غیره در این استان تولید می شود که ضمن تامین نیاز داخل با صادرات آنها به خارج، ارز آوری قابل توجهی برای کشور دارد.
با توجه به کمبود آب، خشکسالی و شیوع آفات، کشاورزی به شیوه سنتی مشکلات زیادی به همراه دارد که به عقیده کارشناسان در اغلب موارد به لحاظ هزینه و درآمد مقرون به صرفه نیست و توصیه روی آوردن به سمت کشاورزی مدرن از جمله کشت های گلخانه ای است.
بر اساس آمار جهاد و کشاورزی تا ابتدای امسال سه هزار و ۱۷۳ هکتار کشت گلخانه ای در استان کرمان وجود داشته که ۲۰ درصد گلخانه های کشور را شامل می شود و از این حیث رتبه دوم کشور متعلق به کرمان است، اما توسعه گلخانه در این استان با مشکلاتی همراه است که همین امر موجب اختصاص موضوع رفع موانع بر سر راه توسعه گلخانه در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی شد.
اما مدیران و مسئولان استان کرمان در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در کنار فعالان و کارشناسان مربوط به کشت های گلخانه ای گرد هم آمدند تا ضمن بررسی و شناسایی مسائل، پیشنهادات و راهکارهایی برای حل مشکل توسعه گلخانه های استان کرمان پیدا کنند.
به گفته کارشناسان و فعالان حوزه کشت گلخانه ای پایین بودن تکنولوژی، سرمایه گذاری نکردن در گلخانه های با تکنولوژی بالا، نگاه اشتغالزا به صنعت گلخانه به جای رویکرد تولیدی و صادراتی، متناسب نبودن تهسیلات با نیازها و فقدان کارخانجات تولید قطعات گلخانه ای مهمترین چالش های پیش روی این بخش است.
اختصاص زمین برای ساخت کارخانه تولید قطعات گلخانه
استاندار کرمان گفت: گلخانه ها ظرفیت و نعمت هستند و کرمان ظرفیت خوبی برای ایجاد گلخانه‌ها دارد در حالی که گلخانه‌ها در زمینه اشتغال، صادارت و ارزآوری از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
محمد مهدی فداکار با استقبال از راه اندازی آزمایشگاه سموم کشاورزی توسط بخش خصوصی بیان کرد: ۲ آزمایشگاه در دانشگاه آزاد کرمان و شهرستان جیرفت داریم و یک آزمایشگاه بخش خصوصی هم فعال شده که مشکل اعطای مجوزهای این آزمایشگاه را نیز پیگیری می‌ کنیم.
وی تاکید کرد: در بحث کمبود اعتبار نیز می توانیم بخشی از اعتبار مربوط به ستاد بحران را به پژوهشکده سموم کشاورزی اختصاص بدهیم.
استاندار کرمان بیان کرد: برای حل مشکل ساخت کارخانه تولید قطعات گلخانه نیز در شهرک صنعتی زمین به این طرح اختصاص داده می شود.
توسعه کیفی در گلخانه های کرمان نداریم
رییس اتاق بازرگانی، معادن، صنایع و کشاورزی استان کرمان گفت: باید در تکامل کشاورزی از زراعت به باغبانی حرکت کرد که این مهم در کرمان مسیر خوبی را طی کرده و اکنون ۲۵ درصد باغات کشور را در استان داریم که نشان دهنده بالندگی کشاورزی در این منطقه است.
سید مهدی طبیب زاده افزود: اگر چه لزوم امنیت غذایی، کمبود و گران شدن آب ما را به این نتیجه رسانده که باید توسعه گلخانه‌ها را در کرمان داشته باشیم، اما با وجود توسعه کمی، توسعه کیفی و تکنولوژی گلخانه‌ای را در این استان نداریم.
وی با بیان اینکه زنجیره تولید هیبریدی و توسعه انتقال تکنولوژی گلخانه‌های مدرن در استان کرمان آغاز شده است اظهار داشت: اما با وجود مناسب بودن سطح زیرکشت گلخانه ای، عملکرد پایینی در برداشت محصول وجود دارد، به طور مثال کشور هلند با دارا بودن نصف گلخانه‌های کشور ما، اقلام مورد نیاز خود و بخشی از اروپا را تامین می‌کند.
رییس اتاق بازرگانی کرمان بیان کرد: بذر مورد نیاز ما از خارج وارد می‌شود و وابستگی ۱۰۰ درصدی به خارج از کشور وجود دارد و اگر ورود بذر را تحریم کنند، با مشکلات جدی مواجه می‌شویم، خوشبختانه در زمینه تولید بذر و بومی سازی اقداماتی در این استان در دست پیگیری و انجام است.
وی تاکید کرد: توسعه حمل و نقل مدرن برای محصولات کشاورزی در استان نداریم و صدور مجوز ورود موقت ماشین‌آلات دسته دوم می‌تواند به این موضوع کمک کند.
طبیب زاده ادامه داد: در بحث سرما زدگی با کمک شرکت های دانش بنیان توانستیم ایده های خوبی را اجرایی کنیم که نیاز به بودجه و فضای مناسبی برای آزمایش این ایده ها داریم.
لزوم استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان
رییس دادگستری کل استان کرمان نیز گفت: باید در بحث کشاورزی و کشت های گلخانه ای به سمت علمی شدن برویم و از ظرفیت شرکت های دانش بنیان استفاده کرد که اقداماتی در استان در این زمینه در حال انجام است.
حجت الاسلام ابراهیم حمیدی افزود: برای توسعه و تولید محصولات گلخانه ها باید حلقه و زنجیره حمایتی ایجاد کنیم و هر کدام از این حلقه ها و زنجیره ها وجود نداشته باشند، به نتیجه نخواهیم رسید.
رییس کل دادگستری کل استان کرمان اظهار داشت: مطالعات و تحقیقاتی که در حوزه کشت های گلخانه ای انجام شده، بسیار ارزشمند است و موسسات تحقیقاتی حتما باید مورد حمایت قرار گیرند تا نتایج و تولیدات علمی در اختیار کشاورزان، سرمایه گذاران و تولید کنندگان بخش کشاورزی قرار گیرد.
وی ادامه داد: دستگاه های دولتی باید از طرح ها و سرمایه گذاری های بزرگ در این بخش حمایت کنند تا این سرمایه گذاری هدر نرود و در زمینه زیر ساخت ها نیز پیگیری های لازم انجام شود.
آمادگی روسیه برای مشارکت در کشت های گلخانه ای کرمان
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: در حوزه پژوهش و دانش فنی شرکت ها و موسسات پژوهشی مرتبط با کشت های گلخانه ای آمادگی داریم تا برای رفع آنها پیگیری های لازم را انجام دهیم.
محمدرضا پور ابراهیمی افزود: راه اندازی شرکت‌های حمل و نقل برای جابه‌جایی محصولات کشاورزی در استان کرمان یک ضرورت است و با توجه به اینکه واردات خودروهای خاص در کشور مانعی ندارد و می‌توانیم از این ظرفیت و خودروهای یخچال دار برای جابه‌جایی محصولات کشاورزی استان استفاد کنیم.
وی خاطر نشان کرد: دفاتر تجاری کشور در روسیه و عمان دایر شده است که می‌توانیم در این دفاتر غرفه‌ای برای ایجاد عرضه دائمی محصولات گلخانه‌ای استان کرمان ایجاد کنیم و روسیه برای سرمایه‌گذاری مشترک در صنایع گلخانه‌ای جنوب کرمان آمادگی دارد.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کشورهای دنیا نیازمند محصولات کشاورزی ایران هستند که باید این محصولات معرفی شود و راه‌اندازی نمایشگاه‌های دائمی محصولات کشاورزی در کشورهای حوزه خلیج فارس و روسیه می‌تواند کمک بزرگی به فروش این محصولات بکند.
به گزارش ایرنا،وی با اشاره به لزوم درآمدزدایی از ایده ها تاکید کرد: در حال حاضر بورس ایده در کشور راه‌اندازی شده و فرمول‌ها توضیح داده می‌شود و قیمت‌گذاری صورت می‌گیرد.
پورابراهیمی افزود: ما می‌خواهیم مراکز پژوهشی را با پول دولت اداره کنیم در حالی که دانش فنی خودش میلیاردها دلار قیمت دارد که با فروش آن می‌توان به درآمدزایی رسید.
وی گفت: صادارت غیرنفتی ما امسال ۲۰ درصد افزایش یافته و پیش بینی می کنیم که برای سال آینده تراز تجاری کشور مثبت باشد.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/6715
اخبار مرتبط
نظرات شما